Druhý kvartál v O2 bol najmä o bezpečnosti a digitálnosti. O2 sa opäť darilo aj v prevádzkových číslach

13  |  August  |  2024

• O2 obohatilo svoju ponuku o nové digitálne a bezpečnostné služby – O2 Junior, eSIM pre Apple Watch, O2 Security.

• V druhom štvrťroku zvýšilo pokrytie svojej najmodernejšej 5G siete s dostupnosťou už pre 77,9% ľudí.

• Počet aktívnych mobilných SIM kariet medziročne vzrástol o 1% na 2,33 mil.

• Výnosy firmy v prvom polroku medziročne vzrástli o 3% na 174 mil. eur.

• Na konci júna evidovalo O2 už takmer 200 tis. zákazníkov TV a streamovacích služieb.

Skupina O2, ktorú tvoria spoločnosti O2 Slovakia a O2 Business Services, dosiahla za prvých 6 mesiacov tohto roka výnosy vo výške 174 mil. eur. V porovnaní s prvým polrokom 2023 vzrástli o približne 3%. Počet aktívnych SIM kariet medziročne vzrástol o 1% na 2,33 mil. O2 aj naďalej významne investuje do modernizácie sietí. V prvom polroku pribudlo do pokrytia 5G až 417 nových lokalít a celkovo môže najmodernejšiu 5G sieť od O2 využívať už 77,9% ľudí na Slovensku.

Produktové novinky

O2 sa v druhom štvrťroku primárne zameralo na najväčšie trendy v mobilnej komunikácii – digitalizáciu služieb a ich bezpečnosť. "Bezpečnosť a digitálnosť sú jedny z najväčších výziev pre ľudí aj firmy v aktuálnej dobe. V O2 chceme patriť medzi špičku, a preto sme tomu podriadili naše priority. Neprehliadnuteľné produktové novinky, ktoré sme v druhom štvrťroku k obom témam predstavili, túto našu ambíciu potvrdzujú,“povedal generálny riaditeľ O2 Igor Tóth.

Už v apríli O2 predstavilo novú jedinečnú SIM kartu O2 Junior, ktorej hlavnými benefitmi sú jednoduché riadenie mobilnej spotreby, neobmedzené volania a SMS na tri zvolené telefónne čísla a tiež bezpečnosť v digitálnom priestore v sieti O2.„SIM karta O2 Junior umožňuje rodičom mať telefón svojho dieťaťa pod kontrolou a zároveň deti chráni pred falošnými webmi, neželaným obsahom a inými nástrahami internetu,“doplnil Igor Tóth.

Operátor tiež predstavil novú službu O2 Security, ktorá predstavuje nadstavbu chrániacu zákazníkov pred podozrivými aktivitami, ako sú napríklad falošné stránky bánk a e-shopov, vírusy, či ovládnutie zariadení cudzou osobou.„Sieť O2 je bezpečnou zónou, v ktorej sa zákazníci môžu bez obáv pripájať do mailových schránok, vyberať tovar v e-shopoch, platiť prostredníctvom internet bankingu, či komunikovať so štátom,“uviedol Igor Tóth.

Svoje digitálne zameranie O2 potvrdilo odštartovaním digitálneho nákupu O2 Paušálu. „Tak ako si dnes človek môže pohodlne založiť účet v banke online, tak aj kúpu nášho paušálu vybaví z pohodlia svojho domova,“otvára tému digitálnosti Igor Tóth.

V júni O2 sprístupnilo medzi prvými operátormi na Slovensku službu eSIM pre smart hodinky Apple Watch.Zákazníci tak môžu volať, posielať správy alebo počúvať hudbu priamo zo svojho zápästia, pričom mobil môžu nechať pokojne doma,“uzatvára generálny riaditeľ O2.

Novinky v oblasti sietí

O2 aj v druhom štvrťroku významne napredovalo v sprístupňovaní 5G signálu pre svojich zákazníkov. Ten bol na konci júna tohto roku dostupný už pre 77,9 % ľudí na Slovensku. Najmodernejšia 5G sieť od O2 tak v tomto roku pribudla už v 417 nových mestách a obciach a celkovo je dostupná už v 1426 lokalitách Slovenska.

Zároveň s budovaním najmodernejšej 5G siete je O2 aj uprostred modernizácie celej sieťovej infraštruktúry, ktorú zverilo spoločnosti CETIN Networks. Celkovo je najmodernejšia 5G sieť dostupná už v 25 okresoch Slovenska. Donedávna mohli využívať najmodernejšiu sieť od O2 zákazníci v okresochZlaté Moravce, Žarnovica, Komárno, Sabinov, Brezno ako aj vo všetkých okresoch Bratislavy a Košíc. V posledných mesiacoch sa k zmodernizovaným okresom pridalo ďalších jedenásť lokalít, a to Bardejov, Kežmarok, Levice, Nitra, Skalica, Snina, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Žilina a Malacky. Tento proces spolu s ohláseným vypnutím zastaralej 3G siete, využitím uvoľnených frekvencií a plánovaným zdieľaním infraštruktúry s partnerským operátorom vytvára podmienky pre vybudovanie najmodernejšej mobilnej siete od O2.

Prehľad prevádzkových ukazovateľov

Počet aktívnych mobilných SIM kariet sa v prvej polovici roka zvýšil medziročne o 1% na 2,33 mil. Tento počet zahŕňa okrem zákazníkov s pravidelnou mesačnou platbou a predplatených kariet aj M2M SIM karty (542 tis.). Ďalších 68 tis. SIM kariet zákazníci využívali v pripojení svojich domácností k pevnému internetu šírenému vzduchom, čím počet všetkých SIM kariet v O2 vzrástol o 1% na takmer 2,4 mil.

Konsolidované výsledky skupiny O2 SK

H1/2023

H1/2024

Zmena

Výnosy (v mil. eur)

Dostupnosť 5G siete v populácii

25,4 p.b.

Zákazníci O2

Programy s pravidelnou mesačnou platbou

Predplatené služby

M2M

Aktívne mobilné SIM spolu

Internet šírený vzduchom

Aktívne SIM spolu

Zákazníci TV a streamingových služieb (v tis.)