O2 prichádza so službou VoWiFi, teda volaniami prostredníctvom WiFi siete

8  |  September  |  2020

V Bratislave, 8. 9. 2020

Zákazníci O2 môžu od septembra využívať ďalšiu technologickú novinku v podobe služby volaní prostredníctvom WiFi siete, tzv. VoWiFi (Voice over WiFi).

„Hoci O2 pokrýva 2G signálom takmer 100% a 4G signálom vyše 97% ľudí na Slovensku, stále sú miesta kam sa pre svoje fyzikálne vlastnosti nedostane, ako napríklad podzemné priestory, či prevádzky v odľahlých a neobývaných častiach krajiny. Pre ľudí, ktorí sa v týchto miestach zdržujú, má O2 dobrú správu. Ak je v takejto lokalite už zavedený internet, odteraz sa so svojim partnermi na druhej strane môžu spojiť aj prostredníctvom štandardného využívania telefónu so službou VoWiFi, teda volaní prostredníctvom WiFi siete. Ak má zákazník jedno z podporovaných zariadení, 4G LTE SIM kartu a je prihlásený do WiFi siete, spojeniu s blízkymi už nič nebráni. Zoznam podporovaných zariadení budeme neustále rozširovať,“ uviedla Tereza Molnár, hovorkyňa O2.

Využívanie VoWiFi predpokladá pripojenie do WiFi siete, 4G LTE SIM, ktorá by mala byť štandardom, a podporované zariadenie.

VoWiFi je technológia, ktorá umožňuje prenos volaní prostredníctvom WiFi siete. Zákazník nepotrebuje na spojenie žiadnu externú aplikáciu a svoj hovor vybaví priamo z telefónu, rovnako ako štandardný hovor navolením konkrétneho kontaktu zo svojho telefónneho zoznamu. Zároveň nie je podmienkou, aby volaný, tak ako je tomu pri volaní cez rôzne aplikácie, bol na dátach. Naopak volaný môže prijať hovor aj na 2G či 3G sieti a rovnako na všetkých, aj starších, telefónoch.

Aktivácia služby prebehne automaticky, ak bude mať zákazník jedno z podporovaných zariadení s najaktuálnejšou verziou softvéru spolu so 4G LTE SIM kartou. Stačí sa mu len jednoducho pripojiť do WiFi siete a povoliť funkciu VoWiFi v nastaveniach siete na jeho zariadení tak, ako je tomu napríklad pri službe VoLTE (Voice over LTE).

Volania cez VoWiFi sú započítané ako štandardné hovory a zahŕňajú prepojovacie poplatky, čiže cena volania je rovnaká ako cena volaní v rámci programu, ktorý zákazník využíva. Zároveň VoWiFi volania nemajú žiadny vplyv na objem prenesených mobilných dát. Výhodou VoWiFi volaní je okrem možnosti využívania volaní aj v pokrytí absentujúceho 2G, 3G, či 4G signálu, aj vysoká kvalita zvuku. Všetky informácie o službe VoWiFi nájdete na: https://www.o2.sk/ponuka/telefony-a-zariadenia/vowifi.

Zoznam podporovaných zariadení

Zariadenie