Deepfake video so Zlaticou Švajdovou Puškárovou a Kristínou Tormovou je najúspešnejším videom v histórii O2

9  |  September  |  2021

Operátor O2 je dlhodobo známy tým, že sa nebojí celospoločenských tém a venuje sa vzdelávaniu, formovaniu kritického myslenia a rozvoju mediálnej gramotnosti.

25. mája spustil iniciatívu Zdieľaj s rozumom, ktorej cieľom bolo varovať ľudí, že hoaxy a dezinformácie majú potenciál ublížiť im, ako aj ich blízkym. Kampaň bola spustená deepfake videom. Pomocou tejto technológie boli do úst moderátorky Zlatice Švajdovej Puškárovej vložené slová a výroky, ktoré sama nikdy nepovedala. Jej tvár sa postupne mení na tvár influencerky Kristíny Tormovej, ktorá vysvetľuje, že informácie dostupné na internete, nemusia byť vždy pravdivé.

„Toto deepfake video sa medzičasom stalo najúspešnejším príspevkom na všetkých sociálnych sieťach O2 v celej jeho histórii. Len na Facebooku malo toto video zásah viac ako 1,7 mil., pričom organický zásah tvoril viac ako 1,5 mil. používateľov. Najviac nás teší to, že video sa teší vysokej miere pozretia, do konca ho dopozeralo až 18 % všetkých zasiahnutých ľudí, čo je viac ako 300 tisíc pozretí,“hovorí Lucia Petrášová, šéfka komunikácie a značky O2 Slovakia.

Zákazníci, ktorí si na webe datujzodpovedne.sk prešli testom mediálnej gramotnosti, mali až do 31.7. možnosť získať 2x neobmedzené dáta na deň.

Web datujzodpovedne.sk navštívilo viac ako 100 000 ľudí a samotný kvíz si spustilo takmer 43 000 návštevníkov.

„To znamená, že viac ako tretina návštev webu viedla k spusteniu kvízu, čo je veľmi pekný výsledok. Priemerné skóre dosiahnuté v kvíze bolo 9,5 z 12 a rozdali sme viac ako 11 000 kódov na neobmedzené dáta. Ešte dôležitejší je však pre nás fakt, že sme mali možnosť otvorene hovoriť o potrebe mediálnej gramotnosti a overovania informácií. Najdôležitejším výsledkom tejto kampane by bolo to, keby sme v našom informačnom priestore zaznamenali pokles miery dezinformácií a dosiahli to, aby ľudia začali myslieť kritickejšie a dôsledne si overovali fakty. Tomuto sa snažia pomôcť aj projekty, ktorým sme udelili grant Férovej nadácie v rámci výzvy Vráťme spolu rozum na internet,“dodáva Lucia Petrášová.